Blöjbytets möjligheter.
Denna bloggtext har växt fram som ett försök att sätta ord på mina tankar efter twitterdiskussioner kring synen på blöjbyten. Då Twitter har begränsat utrymme kombinerar jag därför med blogg
Jag är inne i en tanke fas om hur, vad och varför i mitt blivande magisterarbete. Mitt examensarbete som jag skrev tillsammans med en studie kamrat handlade om Blöjbytets matematiska möjligheter www.diva-portal.org/smash/get/diva2:655192/FULLTEXT01.pdf och jag vill gärna utforska detta område vidare på olika sätt. Det som nu börjat spinna i mitt huvud handlar mycket om synen på blöjbytet och andra omsorgssituationer eller så kallade rutinsituationer. och det är kanske är här vi måste börja… med orden, bena ut begreppen och vad de står för, kanske behöver vi reflektera över hur och varför vi ger olika situationer just dessa begrepp.
Jag menar att hela förskolans verksamhet och alla situationer, händelser och ögonblick är viktiga. Min grundläggande tanke är att lärande sker i ett samspel och i kommunikation med andra, det kan vara vuxna, andra barn men också saker och miljö. Alltså lär vi hela tiden då vi samspelar, interagerar, kommunicerar, genom undersökande, upplevande, erfarande. Då blir också alla förskolans delar viktiga, lek, mat, blöjbyten, projekt, teman, utevistelse osv osv
Det är då jag menar att för förskolans pedagoger ska se möjligheter till lärande i alla dessa situationer och det lärandet ska ske i samspelet, kommunikationen genom att dela en upplevelse med barnet, utforska något, rikta ett gemensamt fokus mot något. Det ska ske på ett meningsfullt sätt för barnet utifrån barnets erfarenheter och upplevelser… och det kan ju vara just matematik i blöjbytet, det behöver inte vara det men det KAN vara det.
Man kan säga att vissa personliga upplevelser fått mig att rikta uppmärksamheten mot just blöjbytet.
Som ganska ny i förskolan blev jag tillsagd av äldre kollegor att jag måste bli snabbare på att byta blöjor, ett blöjbyte får inte ta så lång tid… Vi måste hinna att byta på alla
Som ganska ny i matematikens värld i förskolan ( den jag tidigare tagit avstånd från…) öppnades mina ögon för att matematiken finns överallt även i blöjbytet. Barnet som jag bytte på visade tydligt intresse för bilder i vårt skötrum, då det är många år sedan nu är samtalet kanske inte helt 100 % återgivet men kontentan var denna:
E de?
Du menar grisen, ankan och hönan? Vill du sjunga om djuren?
Nä... en en en?
Vill du räkan dem?
leende från barnet
Du ville räkna dem… en två tre… tre bilder på djuren…
Utifrån mina erfarenheter sker blöjbyten i förskolan efter behov men även planerat innan maten tex. Det blir för mig då en rutinsituation, dessa rutinsituationer kan då få drag av löpande band, snabbt och effektivt med begränsad tid. Det hänger så klart på organisation, och alla ni som organiserat er tid på annat sätt så att tiden för blöjbyten inte är en bristvara HÖR AV ER TILL MIG!
För det är just det som är kärnan i hela mitt intressefokus, jag vill att blöjbytet ska vara en bra situation oavsett om den kallas omsorg, rutin eller något annat. Jag vill att blöjbyten ska få tid, att de ska ses som en viktig del för barnet men också för den vuxna. Jag menar att blöjbytet är en stund på dagen då ett barn och en pedagog kan få möjlighet till en “guldstund” (guldstunder kan vi diskutera innebörden i men här ska den förstås som en möjlighet för ett barn och pedagog att verkligen mötas här och nu).
Jag vill att blöjbytets möjligheter synliggörs, möjliggörs och uppmärksammas!
Linda Linder som är en av alla underbara pedagoger på twitter som ger mig tankespjärn skriver i sin blogg Pedagogiska kullerbyttan “ Det som vi kallar för rutinsituationer kan i själva verket vara något helt annat.” Läs gärna hela texten här http://pedagogikframtid.blogspot.se/
Att vara något helt annat, att vara det som vi skapar tillsammans här och nu, en viktig stund vi delar som då för mig blir en lärandesituation. Då är jag tillbaka till begreppen, orden och innebörden vi ger dem. För mig blir ett blöjbyte en lärandesituation då jag i omsorgen, kommunikationen, delar en upplevelse med ett barn och vi riktar gemensamt fokus mot något i vår omvärld.
Omsorgssituationer är för mig lärandesituationer och omsorgssituationer kallas ofta för rutinsituationer i förskolan då de är återkommande situationer. Jag vet inte hur andra ser på begreppet rutinsituation är det negativt? Jag använder mig av ordet rutinsituationer då jag tänker mig att pedagoger på olika förskolor runt om i landet då tänker på mat, påklädning och blöjbyten. Men kanske är det en förutfattad mening?
Omsorgssituationer kan också användas har det en mer positivklang än rutinsituation? och vilken klang vilken innebörd ges då till begreppet lärandesituation?