torsdag 17 december 2015

Ja jag erkände ni läste inte fel....

2002 var året då motsträviga jag tog steget in i datorvärlden och tillslut även släppte in mina barn... Att gå från NEJ STOPP ABSOLUT INTE  till en digitalpedagog, med padda, smartphone och dator som ständiga verktyg liknar på många sätt min matematiska resa...

Vad är det då som hänt? Jo reflektion, reflektion, reflektion, utbildning, utbildning, utbildning och en massa nyfikenhet...

Nyfikenhet på de möjligheter som ny kunskap och nya verktyg erbjuder, nyfikenhet på barnens erfarenheter och kunskaper i en "ny" tid, nyfikenhet på barnens upplevelser, upptäckande, undersökande och utforskande. 

Ju mer jag ser, ju mer jag lär, ju mer möjligheter ser jag och då vill jag lära mig ännu mer! 
Nya utmaningar, nya frustrationer, nya möjligheter, nya erfarenheter. 

Att möta barnen i deras erfarenhetsskapande och få sy på deras kunskaper och deras nyfikenhet med/genom digitala verktyg har förändrat min syn på förskolan och min roll som lärare (men det blir ett annat blogginlägg en annan dag).

Exempel på hur lärande kan vara trygghet

Ofta när jag är inblandad i diskussioner om lärande i förskolan upplever jag att trygghet framställs som en motpol till lärande. Ja men trygghet är viktigast...
För mig kan dessa begrepp aldrig vara motpoler, de är varandras förutsättningar. Lärande behövs lyftas i förskolan och vi måste kunna diskutera lärande i sig, trygga i förvissningen om att lek, trygghet, omsorg, välbefinnande finns där. 

När Julia gick i Förskoleklass 2002 var jag fortfarande en ganska stor och mycket envis motståndare till barns användande av datorer ( japp stämmer JAG lät inte mina barn komma nära, farligt, onödigt osv osv). Barn skulle leka, vara ute fria från vuxenvärldens måsten, mina små Bullerbybarn trygga, ompysslade med en närvarande deltidsarbetande bullbakande mamma...
Så en dag kom Julia hem och var orolig och ledsen, mamma imorgon är det min tur att vara på datorn och göra så ( gjorde rörelse med datormusen i luften) och JAG KAN JU INTE...  

Där och då insåg jag att jag inte kan stoppa utvecklingen eller tiden, jag kan inte låta mina övertygelser stoppa/hindra eller hämma mina barn. Så jag startade datorn och visade Julia hur datorn fungerade, vi övade, provade, testade och på olika sätt jobbade hon sig fram till viss datorvana på en eftermiddag/kväll.  Dagen efter gick hon med säkra steg till förskoleklassens dator. Lärandet gav en trygghet i situationen, för trygg var mitt lilla Bullerbybarn även innan, men utan lärandet hade hon inte varit trygg i just den situationen.


söndag 6 december 2015

Äntligen alla mina hjärtan under mitt tak.

Att plötsligt befinna sig i en  situation som tvingar en att vara utan barnen skär i mig, det finns däremot inget annat sätt... Barnen har rätt till oss båda och det är vi vuxna som orsakat detta inte dom.  Det har varit en tuff förstavecka som varannan veckas mamma, men nu äntligen är de båda här och hunden med... Nu kör vi inget strikt varannan vecka, de får välja ganska fritt och utifrån aktiviteter, skoltider och annat som är viktigt när man är tonåring/ungvuxen. Så när de väl är här njuter jag tillfullo 

Imorgon inleds en vecka full av logistikproblem, kvällsmöten osv osv osv stålsätter mig och tar ett djupt andetag...

Stafettjulkalendern 2015

Detta är andra året som jag bidrar till Stafettjulkalendern på http://martinasmotesplats.blogspot.se/2015/11/stafettjulkalendern-2015.html

Det ligger nära tillhands att jag skulle välja en matematikdidaktisk bok och på ett sätt har jag gjort just det men det går att se på denna bok ur flera aspekter. 

Boken jag valt i år är Mittinattenmysteriet av Arne Norlin & Gunna Grähs. Denna bok gavs ut första gången 1992 och kom i nytryck 2000. 

Bokens handling och fantastiska bilder är fascinerande både för barn och vuxna och inspirerar till egna undersökande aktiviteter inom olika områden som berättande, matematik, naturvetenskap och teknik. Denna bok har varit med mig under många år och den slutar aldrig att engagera.  

Vad fastnar just du och barnen i din närhet av? 

Då min bok just nu är nerpackad så har jag hämtat bilden med hjälp av Google. 

onsdag 2 december 2015

Pack upp packa upp packa upp...

Låda för låda töms och det börjar likna något här i på top floor LA...
Idag har jag pluggat halva dagen och packat upp andra halvan. Bra flöde blev det, men nu är jag mör både av allt sittande och allt bärande.

Två tidiga mornar väntar innan helgen kommer, hoppas på uppehåll på lördag förmiddag då jag vill gå ner i stan en sväng...

söndag 29 november 2015

På plats i Landskrona

Nu är flytthelgen avklarad och jag har bäddat ner mig i sängen efter många timmars flyttmeckande. Med all hjälp jag har fått så har det rullat på bra. En del kvar men också mycket på plats. Nu ligger jag här och lyssnar på stormen som sliter i huset... Inte nog med att det är första natten i nya boendet det ska storma oxå. Inte bästa uppladdningen för nya pendlarlivet. 

Idag på första advent samlades vi hos mina föräldrar på glöggmys och anledningen till att jag valde Landskrona blev uppenbar, här är jag född, minnen från första åren i 4an, alla nära och kära runt mig. Det som river i hjärtat är mina barn, jag vill ha dem nära även om de är "stora". Nu är jag skild från dem varannanvecka och även om vi kan ha kontakt på telefon är det blä... Idag har jag min stora hos mig då det passade hennes skoltiden bättre men senare i veckan... Men det kommer att gå, det kommer att bli bra, jag är hemma och nu blickar jag framåt.


söndag 22 november 2015

Mycket har hänt, mycket på gång i Mammahensvarld

Det har varit tyst här en tid nu, det har hänt så väldigt mycket i mitt liv att jag inte kunnat förmå mig att blogga. Kraft, energi och tid har saknats. 

Studier och jobb tar sin del av tiden, familjen fick resten...

Det första som hände var att vår familj förlorade en kär medlem vår älskade katt Randis fick somna in i min famn efter en traumatisk händelse med efterföljande intensivvård... Han saknas mig enorm men jag är tacksam för att jag fick hålla honom nära. 

Det andra som hände var att jag fick ett telefonsamtal som förändrade min och familjens värld... Mitt äktenskap slogs i kras och gick inte att rädda. Det följde veckor av samtal, organiserande, fixande och trixande. 

Nu återstår fem dagar innan jag påbörjar mitt nya liv som ensamstående varannanveckas mamma. Jag flyttar "hem" till Landskrona. Lägenhet fixad, möbel inköpen nästan klara och packningen i princip klar. 

Jag känner mig stark och trygg i förvissningen om att jag har kontroll på och över mitt liv, mina barn mår under omständigheterna bra och vi vuxna fokuserar på barnens behov och välmående. 

En ny resa börjar, inte en resa jag förutspått men den ger nya utmaningar och erfarenheter. 

Så välkomna till min nya värld 

fredag 18 september 2015

Möjligheter och hinder

Reflekterat kring hur olika vi människor ser på vår omvärld, ser vi möjligheter eller hinder och problem? Vilka faktorer är det som påverkar hur vi tar oss an nya utmaningar? Ja gamla vanor oxå för den delen...
Jag vill se möjligheter i allt jag möter, i nya upplevelser och i möten med min omvärld. Jag blir kanske otålig och frustrerad för jag vill allt på en gång men jag gillar när det händer något nytt...

Nu ska jag försöka omvandla detta praktisk när dottern som nybliven 18 åring ska upptäcka kroglivet...

onsdag 19 augusti 2015

En dag på jobbet

Att promenera med barn 3-5 år bjuder på många möjligheter att upptäcka uppleva undersöka och utforska allt mellan himmel och jord. Jag njuter så av att kunna ta del av barnens tankar kring det vi har runt oss.  Idag kretsade mycket av samtalen kring skuggor.
Målet för dagens promenad var lekplatsen med brandstången, utmaningar och nya erfarenheter. Glädje när vi vågar, lyckan när vi fixar något som var svårt...

Eftermiddagen bjöd på nya utmaningar i arbetet som processledare. Jag gillar verkligen mina uppdrag som bjuder på variation.

söndag 2 augusti 2015

Tillbaka till verkligheten

Klockan är ställd på 0500, jobbväskan upphittad och jag ska försöka somna...

Ser framemot ett spännande läsår men visst hade det varit skönt med lite mer semester. Jag är nu processledare fullt ut och blivande IT pedagog/kollegahandledare så det blir en del att bita i, men det är bara roligt och utvecklande. 

Magisterutbildningen fortsätter med två delkurser under HT det blir toppenkul! 

Vädret blir tydligen toppen nästa vecka men jag jobbar hellre i sol än i regn så det blir en bra första vecka med mycket semesterkänsla på kvällarna hoppas jag.

lördag 4 juli 2015

Semester

Årets sommarsemester har startat, solen skiner det är varmt som tusan och jag har en massiv bokhög på vänt. 

Bloggen tar ev semester den oxå men man vet aldrig när skrivlusten smyger på...

söndag 28 juni 2015

Internationella skoldiskussioner

Hittade idag #aussieEd Twitter och vips deltar jag i kollegialt utbyte med lärare från Australien, USA och England mfl... Nu var det första gången så mitt endaste bidrag var min presentation... Men jag läste och retweetade det jag tyckte var bra... 

Varje söndag tydligen Spännande 

onsdag 24 juni 2015

Så fort man kastas tillbaka

Efter att min rehab gått klockrent uppåt i flera månader... Så kom nu då bakslaget jag fruktat...
en allmän värk  i kroppen söndag/måndag släppte men när jag gjorde mina nya övningar sa benet ifrån och det med besked... Öka dosen värktabletter och dra ner på aktivitetsnivån hjälpte inte mycket och paniken var ett faktum.

Nu lyckades jag ta mig iväg till jobbet och därifrån bokat samtalstid och fått rådgivning av sjukgymnasten. En av mina största fasor är att hamna i sängen igen... Efter månader av hårt arbete är jag glad att Jag lyckades undvika att dra täcket över huvudet! 


lördag 23 maj 2015

Ibland undrar jag

Att plugga är verkligen något som jag gillar och absolut inte vill vara utan... men ibland kör livet liksom ihop sig...
Efter en vecka som innehöll lite tråkigheter, besök på akuten, för lite sömn  två kvälls aktiviteter på jobbet osv satt jag från 15-01,30 och skrev inlämning i sista stund...
Det är  vid sådana tillfällen som jag undrar om jag är lite ding i huvudet...
Jag har idag varit disktrasa delux men försökt att samla kraft i skogen och husvagnen.

tisdag 5 maj 2015

Kollegahandledare

Denna veckan startade kollegahandledar utbildningen. Mycket, mycket att ta in och bearbeta men OJ vad skoj. Ser framemot att få vidareutveckla samarbete inom kommunen med hjälp av IKT verktyg! 

lördag 2 maj 2015

Läs om kvalitet i sommar

http://martinasmotesplats.blogspot.se/2015/05/sommarforskola-del-3.html?m=1

Viktig läsning !

onsdag 29 april 2015

Lek som fängslar

Ligger hemma och är sjuk tänker på leken igår som var häftigt härlig vild böljande lek  fascinerande intensiv och hur jag lyckades hejda mig från att begränsa (förstöra) den, hur jag satt som i en bergochdalbane vagn och fick följa denna underbara lekresa där alla var med, alla så inne i leken att jag blev osynlig😊 hur min kollega förstod min upphetsning och hur vi reflekterande tillsammans kring lek och begränsningar
Så viktigt det var att jag sansade mig, att jag förblev tyst men fortfarande närvarande, hur jag (försökte iaf) bekräfta de ögonkast jag fick på ett positivt sätt.

tisdag 28 april 2015

Reflektion

Reflektion att tänka kring, om vad man gör/lär, hur man gör/lär, varför man gör/lär, tänka om, tänka nytt, försöka se, försöka höra, försöka förstå, vända och vrida... 

Viktigt för både barn och vuxna !  Sedan #barnsröster har jag funderat över förskolans reflektion med barnen, hur den blir äkta och inte "vi säger vad de vill ha" ... ( reflektions varianten av Gissa vad fröken tänker på ...). På Twitter fick jag de bra tipsen låt barnen berätta, ställ inte färdiga frågor, låt barnen berätta för någon som inte var med. 

I min egen praktik samlar jag dokumentationer för att senare reflektera tillsammans med barnen, men det är inte så ofta som tiden finns till det... Barnen har inte tid med mig.... Jag försöker verkligen att hitta bra tillfällen, jag försöker verkligen hitta en bra stund där jag tror att jag inte stör, jag frågar om de har tid och möjlighet att ge mig någon minut, ibland lyckas jag och vi får till det på ett bra sätt. Men oftare stör jag iallafall, de har inte tid, eller så ger de mig vad de tror jag vill ha... Hur hittar vi de naturliga reflektionsstunderna? 
Då jag reflekterat kring mitt störande av barn i jakt på reflektion och samtal kring dokumentationerna, bestämde jag mig för att backa, jag sätter in dokumentationen i barnets pärm direkt i stället. Eftersom barnens pärmar är framme och tillgängliga vid en soffa så används de ofta spontant av barnen. Så nu vill jag se vad som händer när jag gör så här istället...
Jag kom i förmiddags ut i korridoren och får se tre barn i olika åldrar sitta och prata kring sina pärmar och dokumentationer. De utbyter tankar, minnen och funderingar... Titta Jenny titta vad jag hade...
Likaså i eftermiddags satt ett barn med pärmen, jag bjöd in mig lite trevande och  fick en berättelse kring bilderna, jag kunde oxå bjuda barnet på ett minne, Varför hade jag den så där? Jo vet du när ni gjorde detta, ville du ha den för det hade de äldre flickorna, men de syns inte på bilden med de stod där vid sidan.... 

SOM VANLIGT BARNEN VISAR VÄGEN om jag bara backar, tittar och lyssnar

måndag 20 april 2015

#barnsröster

Jag deltog i slutet av förra veckan i konferensen Barns och ungas röster i utbildning. Det var mycket givande, tankeväckande och förvirrande... På #barnsröster kan man följa mina och andras tweets under konferensen.
På ett filosofiskt plan utmanades våra tankar kring människan som subjekt av Johan Dahlbeck. vi fick en historisk förankring från Jonas Qvarsebo. Vilken roll spelar rösten och hur förvaltas barns och ungas röster? Diskuterades av Maria Olson.
Gunilla Dahlberg pratade kring Ped dok som transformativ kraft, den föreläsningen gav så mycket men det processas fortfarande.... Jag hoppas kunna formulera mig närmre och mer ingående när mina tankar har landat.
Vi fick även ta del av några olika skolor och förskolors arbete, intressant och spännande. Det väckte nya funderingar och befäste också vissa funderingar sedan tidigare... Vissa av dessa funderingar tar jag vidare till Twitter där jag får mer input Tack alla ni som ger stöd i tankeprocessen.

Här kommer lite av de frågor jag formulerat

Vilka röster blir lyssnade till?
Vilka röster hörs?
Har alla röster samma möjligheter att bli lyssnade på, har de samma agens?
De som inte hörs?
Det kollektiva och det individuella hur möts de?
De vuxnas röster?
Medvetenheten?
Interaktion, vad vem blir den vuxne?
Projekt, hur organiseras och struktureras hela verksamheten? Alla barn?
Hur får vi det äkta i en verksamhet som styrs av yttre ramar tex ekonomi, styrdokument, kommunala förutsättningar.
Konsekvenser för barnen på längre sikt, hur möts förskolan med förskoleklassen? Har förskolan gett barnen redskap att lyckas i en fundamentalt annorlunda verksamhet.

Mycket som snurrar, många krockar, många frågor, jag utmanar än engång mina egna föreställningar, hur ska jag kunna sätta ord på mina tankar när de flaxar omkring. Jag svävar mellan flera olika inriktningar och kämpar med att hitta mig själv...

tisdag 14 april 2015

Ny bok...


Jag fick ny bok i brevlådan idag... Har bara läst några sidor än men jag är redan förälskad... Mmm matematik. Det ska bli så kul att få läsa mer 

måndag 13 april 2015

Bygg och konstruktion i förskolan

Idag har jag haft bygg och konstruktions fokus på jobbet, jag har observerat TITTAT OCH LYSSNAT, reflekterat, utmanat och dokumenterat. Jag har varit aktiv medbyggare, aktiv lyssnare, aktiv tittare och aktivt valt att backa... Både inne och ute 

Boken Bygg och konstruktion i förskolan 
http://shop.lararforlaget.se/14-bygg-och-konstruktion-i-forskolan-9789197659819.html

Förändrade min syn på bygglek från första gången jag läste den, har du inte redan läst den så gör det bums...

En av de saker som jag först tog till mig, var material användningen i byggen. Tillräckligt med material, varierat material och material som FÅR kombineras.

Pedagogens förhållningssätt till byggen, till materialet och dess användning är värt att reflektera flera rundor. Jag fick chans idag igen att reflektera ett varv ang min egen roll och mitt förhållningssätt. 
Jag backade, avvaktade och funderade en stund och tur var det för då hände plötsligt nya saker... 

Flera av byggena finns dokumenterade på förskolans instagram sjumilaskogens_forskola man kan även söka på #sjumila 







tisdag 31 mars 2015

Vardagsmatematik

Att mäta, jämföra och göra bedömningar tillsammans barn och vuxen är ett bra exempel på matematik i förskolans vardag. Här ett barn som erbjuder mig att prova stövlarna för de är stora. Vänta jag ska mäta! Barnet mäter, jämför och gör bedömningen att de passar. Jag provar men de är för små, jag måste prova båda så att vi vet säkert, men de är fina i allafall säger barnet.
Titta jag kan ha dina, de passar men dom är stora...

Lek, kommunikation, interaktion, hypoteser, jämförelser, utforskande, matematik och snygga rosa stövlar... Jag älskar verkligen mitt jobb!

torsdag 26 mars 2015

Bloggtips

http://digitalistan.se

Om ni inte redan besökt denna blogg gör det NU

måndag 23 mars 2015

GAFE äntligen

Idag fick jag då min jobbmail och GAFE konto. Ska bli spännande att se hur det kan användas i verksamheten. 
Förkylningen fortsätter med full kraft och bihålorna dunkar... Men lite plugg blev det men bara lite...

söndag 22 mars 2015

When The going gets tuff The lata gömmer sig...

Urk riktigt tuffa pluggveckor där litteraturen är så otroligt tråkig att jag storknar och sammanfaller med mycket på jobbet och förkylning. Jag har svårt att hitta fokus och glider lätt ifrån ämnet så att säga. Det blir ju inte heller lättare när både huvudet och örat värker.

Biter ihop och kämpar på men urk, blä, fy, 

tisdag 17 mars 2015

Bloggtips

Ni får ju bloggtips genom att kolla min blogglista men jag vill ändå uppmärksamma er lite mer på bloggen Mötesplats för lärande.

onsdag 11 mars 2015

Läser, tänker, grubblar kring Pedagogisk medvetenhet

Läser just nu urtråkig metodikbok och jätteintressant Mediepedagogik på barnens villkor samtidigt som jag funderar på vart mitt magisterarbete ska landa... Denna text växer således fram i ett myller av tankar och funderingar...

Jag var inbegripen i en Twitter tråd kring vfu, frågor, reflektion och reaktion som satte ny fart på mina funderingar om pedagogisk medvetenhet. Hur är man som lärare/pedagog pedagogiskt medveten, när  är man det och hur blir man medveten och vad betyder det att vara pedagogiskt medveten?

För mig innebär en pedagogisk medvetenhet att jag som lärare har KUNSKAP om barn, pedagogik, kunskap och lärande i förhållande till gällande läroplaner. 

Jag behöver kunna SE barnet i mötet med omvärlden, finnas nära, utmana, vänta, kommunicera, LYSSNA.  Jag behöver  SE HÖRA OCH MÖJLIGGÖRA för upplevelser, upptäckter och undersökande av fenomen barnen möter i sitt utforskande av sin omvärld. Ibland innebär medvetenhet också att vara TYST och alldeles STILLA. 

Medvetenheten innebär alltså för mig en dubbelhet: att ha kunskap om möjligheterna och förmågan att  veta när, var, hur och OM de ska synliggöras och i så fall på vilket sätt. 

REFLEKTION är ett sätt att få syn på sig själv, lyssna, titta, läsa och tänka kring val man gör i verksamheten, i planeringar, dokumentation osv. VARFÖR gjorde jag SI eller SÅ, vad hade hänt om jag gjort så här, VAD kan jag göra mer och HUR kan jag göra det och så om igen.

Genom att läsa, diskutera med andra och tillsammans vända och vrida på situationer, tankar, upplevelser osv utvecklas jag och sätter igång en positiv spiral av reflektion, diskussion och tankar. Ju mer jag lär ju mer vill jag lära och utveckla.

Medvetenheten synliggörs bland annat i vårt förhållningssätt och i vår kommunikation tänker jag, men på vilket sätt kan jag veta att min medvetenhet syns och hur får jag syn på andras? 


BARNEN VISAR OSS VÄGEN OM VI SER, LYSSNAR OCH ÄR NYFIKNA PÅ DERAS MÖTE MED OMVÄRLDEN. 

måndag 9 mars 2015

Undrar hur det är möjligt...

Jag ska då inte få lov att ha någon form av positiv formkurva... 
Trillade just i trappan tror inte det är sant, arg ledsen och besviken på knasbenet... Inte skadad ont men inte skadad 

söndag 1 mars 2015

Är du oxå intresserad av förskolans matematik?

Gå in och botanisera på Skolverkets sida för matematiklyftet leta dig fram till förskolan och leta dig runt i de olika modulerna. Jag försökte länka men det vill inte funka idag, men adressen syns iaf...

https://matematiklyftet.skolverket.se/matematik





lördag 28 februari 2015

En Tvärsnittsstudie som förenar arbetets och studiernas intresseområden

Barns tidiga lärande

en tvärsnittsstudie om förskolan som miljö för barns lärande Sonja Sheridan, Ingrid Pramling Samuelsson & Eva Johansson (red) 2009  http://hdl.handle.net/2077/20404

Denna Tvärsnittsstudie är mycket intressant läsning för mig både i mitt arbete som lärare i förskolan och som magisterstudent i matematikdidaktik

Doverborg & Pramling Samuelsson  bidrar med delstudien Grundläggande Matematik. Där skriver de fram sin syn på grundläggande matematik 

  Matematik finns runt omkring oss även om vi inte alltid tänker på att vissa ord, begrepp och händelser är matematik. Det finns lärare och föräldrar som anser att matematik i första hand är att räkna, men vi menar att matematik är mycket mer, såsom tal-, form- tids- och rumsuppfattning. Utifrån detta hävdar vi att den grundläggande matematiken redan finns i de allra yngsta barnens vardag. (2009:127)

Denna skrivning beskriver mycket av det som fick mig att göra upp med mina matematiska demoner, insikten att matematiken finns runt omkring oss och är så mycket mer än siffror, tal, uträkningar och det där jag aldrig lyckades till fullo greppa under min skolgång...

I studiens diskussion finns även en skrivning om Pedagogisk medvetenhet som tilltalar mig

 Det sätt på vilket lärarna angriper ett innehåll handlar ytterst om pedagogisk medvetenhet – den syn läraren har på kunskap och vad hon/han anser vara viktigt för barn att lära. Ju mer medvetna lärarna är om detta, desto tydligare val kommer de att kunna göra när det gäller förskolans innehåll och hur de arbetar med detta.(2009:244)

För mig inbegriper pedagogisk medvetenhet även kunskap om läroplanens intentioner och mål, ämneskunskaper så att jag som lärare uppmärksammar alltså "ser och hör" när barn uttrycker intresse för något specifikt. En lyhördhet för barnens uttryckssätt, intressen, kunskapande ja helt enkelt ett genuint intresse för barnens möte med omvärlden. 

Det är alltid barnet som är utgångspunkten! 

Jag ber om ursäkt för de olika typsnitten, jag skriver på paddan och får inte riktigt ordning på det...

 

fredag 27 februari 2015

Huvudet fullt

Idag har varit en processledar dag. Förmiddagen med Chefen chefen och information och dialog kring vårt fortsatta utvecklingsarbete. Mycket intressant och givande, efter lunch möte i område Billesholm med fortsatt processledararbete, diskussion, information och samtal. Väl hemma blev det en skön runda med hunden innan huvudvärken satte in... 

måndag 23 februari 2015

Härlig känsla

Idag friskanmälde jag mig hos försäkringskassan och kunde sudda ut Jenny sjukskriven på jobbets whitboard😃 from idag är jag istället tjänstledig på 12 % pga studier... 

Nu är det ju inte så att knasbenet inte längre är knasigt men det är så pass mindre knasigt så att jag kan jobba lite mer och slippa oroa mig över försäkringskassan.

fredag 20 februari 2015

Lite äldre...

Ännu ett år har passerat och 40+ blir 40++ 😄 som traditionen bjuder ärtsoppa med varm punsch och pannkakor, halv kass och snöfall... Bra då är allt som vanligt.


lördag 14 februari 2015

Kärlek är att

Ta ut hunden fast man har ont i  halsen  och  låta Darling sova 💖
Jenny avslutade just en Runtastic promenad i 2,43 km på 31m 14s https://www.runtastic.com

torsdag 12 februari 2015

Ska vi sluta lära barn gångertabellerna?

 
 
Läs först artikeln...
Jag är så glad över att hittat forskning  som stödjer det jag alltid  sagt...TABELLTEST PÅ TID GÖR MER SKADA ÄN NYTTA... japp med Versaler...
mina erfarenheter av tabellen på tid är inte roliga, jag hann aldrig  med, det blev misslyckande på misslyckande. Så idag som vuxen får jag fortfarande blackout  om någon frågar mig om multiplikation... totalt svart, helt tomt.
Jag menar  inte  att  vi ska sluta  lära barn multiplikation men vi måste sluta hetsa och  kräva utantill kunskaper på tid.
Meningsfulla samanhang och djup förståelse måste ge bättre långsiktiga resultat än tidsjakt.

lördag 7 februari 2015

Slask isgata och blåst...

Jenny avslutade just en Runtastic promenad i 2,49 km på 42m 26s https://www.runtastic.com/sport-sessions/392601248

torsdag 5 februari 2015

Härligt vinterväder

Jenny avslutade just en Runtastic promenad i 1,99 km på 33m 02s https://www.runtastic.com/sport-sessions/391803515

söndag 1 februari 2015

Blöjbytets (matematiska) möjlighet

Blöjbytets möjligheter.

Denna bloggtext har växt fram som ett försök att sätta ord på mina tankar efter twitterdiskussioner kring synen på blöjbyten. Då Twitter har begränsat utrymme kombinerar jag därför med blogg
Jag är inne i en tanke fas om hur, vad och varför i mitt blivande magisterarbete. Mitt examensarbete som jag skrev tillsammans med en studie kamrat  handlade om Blöjbytets matematiska möjligheter www.diva-portal.org/smash/get/diva2:655192/FULLTEXT01.pdf  och jag vill gärna utforska detta område vidare på olika sätt. Det som nu börjat spinna i mitt huvud handlar mycket om synen på blöjbytet och andra omsorgssituationer eller så kallade rutinsituationer. och det är kanske är här vi måste börja… med orden, bena ut begreppen och vad de står för, kanske behöver vi reflektera över hur och varför vi ger olika situationer just dessa begrepp.


Jag menar att hela förskolans verksamhet och alla situationer, händelser och ögonblick är viktiga. Min grundläggande tanke är att lärande sker i ett samspel och i kommunikation med andra, det kan vara vuxna, andra barn men också saker och miljö. Alltså lär vi hela tiden då vi samspelar, interagerar, kommunicerar, genom undersökande, upplevande, erfarande. Då blir också alla förskolans delar viktiga, lek, mat, blöjbyten, projekt, teman, utevistelse osv osv


Det är då jag menar att för förskolans pedagoger ska se möjligheter till lärande i alla dessa situationer och det lärandet ska ske i samspelet, kommunikationen genom att dela en upplevelse med barnet, utforska något, rikta ett gemensamt fokus mot något. Det ska ske på ett meningsfullt sätt för barnet utifrån barnets erfarenheter och upplevelser… och det kan ju vara just matematik i blöjbytet, det behöver inte vara det men det KAN vara det.


Man kan säga att vissa personliga upplevelser fått mig att rikta uppmärksamheten mot just blöjbytet.


Som ganska ny i förskolan blev jag tillsagd av äldre kollegor att jag måste bli snabbare på att byta blöjor, ett blöjbyte får inte ta så lång tid… Vi måste hinna att byta på alla


Som ganska ny i matematikens värld i förskolan ( den jag tidigare tagit avstånd från…) öppnades mina ögon för att matematiken finns överallt även i blöjbytet. Barnet som jag bytte på visade tydligt intresse för bilder i vårt skötrum, då det är många år sedan nu är samtalet kanske inte helt 100 % återgivet men kontentan var denna:


E de?
Du menar grisen, ankan och hönan? Vill du sjunga om djuren?
Nä... en en en?
Vill du räkan dem?
leende från barnet
Du ville räkna dem… en två tre… tre bilder på djuren…



Utifrån mina erfarenheter sker blöjbyten i förskolan efter behov men även planerat innan maten tex. Det blir för mig då en rutinsituation, dessa rutinsituationer kan då få drag av löpande band, snabbt och effektivt med begränsad tid. Det hänger så klart på organisation, och alla ni som organiserat er tid på annat sätt så att tiden för blöjbyten inte är en bristvara HÖR AV ER TILL MIG!


För det är just det som är kärnan i hela mitt intressefokus, jag vill att blöjbytet ska vara en bra situation oavsett om den kallas omsorg, rutin eller något annat. Jag vill att blöjbyten ska få tid, att de ska ses som en viktig del för barnet men också för den vuxna. Jag menar att blöjbytet är en stund på dagen då ett barn och en pedagog kan få möjlighet till en “guldstund” (guldstunder kan vi diskutera innebörden i men här ska den förstås som en möjlighet för ett barn och pedagog att verkligen mötas här och nu).


Jag vill att blöjbytets möjligheter synliggörs, möjliggörs och uppmärksammas!


Linda Linder som är en av alla underbara pedagoger på twitter som ger mig tankespjärn skriver i sin blogg Pedagogiska kullerbyttan “ Det som vi kallar för rutinsituationer kan i själva verket vara något helt annat.” Läs gärna hela texten här http://pedagogikframtid.blogspot.se/


Att vara något helt annat, att vara det som vi skapar tillsammans här och nu, en viktig stund vi delar som då för mig blir en lärandesituation. Då är jag tillbaka till begreppen, orden och innebörden vi ger dem. För mig blir ett blöjbyte en lärandesituation då jag i omsorgen, kommunikationen, delar en upplevelse med ett barn och vi riktar gemensamt fokus mot något i vår omvärld.


Omsorgssituationer är för mig lärandesituationer och omsorgssituationer kallas ofta för rutinsituationer i förskolan då de är återkommande situationer. Jag vet inte hur andra ser på begreppet rutinsituation är det negativt? Jag använder mig av ordet rutinsituationer då jag tänker mig att pedagoger på olika förskolor runt om i landet då tänker på mat, påklädning och blöjbyten. Men kanske är det en förutfattad mening?
Omsorgssituationer kan också användas har det en mer positivklang än rutinsituation? och vilken klang vilken innebörd ges då till begreppet lärandesituation?








Tankar som hoppar och far...

Just nu är mina tankar som snön som faller virvlar snurrar och dansar eller som bäckens vatten som hoppar och far... 
Metod böcker avhandlingar framtidsplaner arbete texter allt snurrar runt och runt i mitt värkande huvud... 
Vad hur när om kanske 
Läser om att gå vilse på Barnkulturens blogg... Jag är nog vilse jag med på många plan... Mycket bra text läs den! http://barnkulturen.blogspot.se 

fredag 30 januari 2015

Härlig semester tråkigt efterspel...

Vi hade en underbar vecka på Gran Canaria mys, mat, sol, dricka, bad, promenader ☀️👙💞🍸 men på väg hem drabbades jag av intensiv huvudvärk som på måndagen när jag kom till läkaren visade sig vara en låsning i nacken... Nackspärr och inte blodpropp det var ju bra...

Studierna har halkat efter men jag har fått läsa vid tillfälle och torsdag fredag har jag äntligen jobbat, mina goa barn trodde jag slutat... 

Nu är det slut på denna skitveckan... Ska bara hämta mannen vid flyget som bara är en timme försenat

onsdag 14 januari 2015

Testar ny app

Jenny avslutade just en Runtastic promenad i 1,52 km på 19m 32s https://www.runtastic.com/sport-sessions/379183142

söndag 11 januari 2015

Sista på smärtrehab

Imorgon är det dax för det uppföljande och sista läkarbesöket på smärtrehab.  Bättre men inte bra, kroppen fortsätter bråka... 

Ser fram emot lite värme på Gran Canaria, avkoppling, promenader, mys och vila. 

torsdag 8 januari 2015

Så här några dagar in på 2015

Jag har 2015s första dagar hunnit
Känna I am too Old  for this shit...
Ha skrivkramp de lux...
Ha skrivflyt...
Ha inlämnings Ågren de lux
Jobba 
Fira helgdag med familjen föräldrar och syster med familj
Jobba lite till
Få BRA feedback på inlämning

Nu väntar resten av 2015